ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (Άρθρο του Γιώργου Παρασύρη)


Η οικογένεια ‘Ψαρομμάτη που αριθμεί 181 μέλη, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα για μίμηση. Και για ένα άλλο λόγο: δεν έχει προηγούμενο σε όλο τον μη μουσουλμανικό κόσμο!!!!
Φέτος, πολύ εύστοχα, στην σημερινή εθνική και διεθνή συγκυρία, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας, (ΑΣΠΕ) διάλεξε να τιμήσει την οικογένεια Ψαρομμάτη. Η οικογένεια αυτή αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για την πολυτεκνία, αλλά και για την καλλιτεκνία της. Αριθμεί 181 μέλη στο σύνολό της και δεν έχει προηγούμενο σε ολόκληρο τον μη μουσουλμανικό κόσμο!!!
`Εκείνο δε που αναδεικνύει αυτήν την μοναδικότητα και δίνει ηχηρό μήνυμα στις σημερινές μητέρες είναι η χαρακτηριστική φράση της μητέρας «Ο θεός δυστυχώς δεν μου έδωσε άλλα παιδιά, παρά μόνο δεκατέσσερα» !!!!
Αναλυτικά το ‘βιογραφικό’ της οικογένειας Παναγιώτη και Μαρίας Ψαρομμάτη είναι το παρακάτω:
Ο Γεννήτορας Παναγιώτης Ψαρομμάτης γεννήθηκε το έτος 1910 και είναι συνταξιούχος Τ.Ε.Β.Ε. και διαμένει εν ζωή μετά της συζύγου του Μαρίας το γένος Νικηφόρου, που γεννήθηκε το 1920,συνταξούχο του Ο.Γ.Α. στην Ελαφόνησο. Φέτος έχουν την ευτυχία να εορτάσουν τα 70 χρόνια έγγαμου βίου τους.
Οι παραπάνω έχουν στη ζωή 14 παιδιά (6 αγόρια και 8 κορίτσια)που είναι όλα έγγαμα. Παρακάτω ξετυλίγεται το κουβάρι των εκπλήξεων, των θετικών εντυπώσεων και του μεγαλείου. Από τα παραπάνω παιδιά τα 8 έχουν δημιουργήσει πολύτεκνες οικογένειες από 4 έως και 9 παιδιά ήτοι : τέσσερις οικογένειες με 4 παιδιά, δύο οικογένειες με 5 παιδιά, μία οικογένεια με 6 παιδιά και μία με 9παιδιά. Και συνεχίζεται βέβαια με θαυμασμό η καταγραφή του χρέους και της επιτυχίας αυτής της θεϊκής οικογένειας .Το ζεύγος Ψαρομμάτη συνδύασε την πολυτεκνία με την καλλιτεκνία ,αφού όλα τα παιδιά της έχουν καταξιωθεί επαγγελματικά. Δραστηριοποιούνται με ξενοδοχειακές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις στο εσωτερικό , ενώ έχουν αναπτύξει αξιόλογες εργολαβικές – οικοδομικές επιχειρήσεις και στο εξωτερικό. Όμως το ενδιαφέρον τους για το τόπο μας είναι έκδηλο.
α. Η οικογένεια Παναγιώτη και Μαρίας Ψαρομμάτη έχουν αποκτήσει 37 εγγόνια που σχεδόν στο σύνολό τους είναι καταξιωμένοι επιστήμονες : ήτοι (1 καθηγητής Πανεπιστημίου,1 Διπλωμάτης. 1 Ιερέας καθηγητής, 10 καθηγητές, 6 Ιατροί, 2 Δάσκαλοι, 6 Οικονομολόγοι, 2 Δημοσιογράφοι, 1 Μηχανολόγος, 8 με ξενοδοχειακές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις , 13 φοιτητές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. κ.α)
β. Από τα εγγόνια τους τα 37 είναι έγγαμα, τα δε 4 από αυτά έχουν δημιουργήσει δικές τους πολύτεκνες οικογένειες ήτοι: 3 Οικογένειες με 4 παιδιά και 1 με 5 παιδιά.
Επίσης το ζεύγος Παναγιώτη και Μαρίας Ψαρομμάτη έχουν την χαρά να καμαρώνουν σήμερα 61 δισέγγονα που όλα έχουν ακολουθήσει το δρόμο της μάθησης της προόδου και της επιτυχίας.
Το γενεαλογικό δέντρο της οικογενείας Παναγιώτη και Μαρίας Ψαρομμάτη, (συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας ), ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ 181 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΤΟΜΑ.
Δεν νομίζω βέβαια, ότι το ζευγάρι αυτό ψάχνει για ευτυχία, για ηρεμία, για ανθρώπινη τελείωση. Τα συνάντησαν αυτά οι δυο αυτοί απλοί άνθρωποι μέσα τους, στο σπίτι τους, στη συντροφιά τους. Στ’ αλήθεια πόσο κοντά μας είναι η ευτυχία, η ησυχία και την ψάχνουμε…..
Μέσα στα απλά , τα καθημερινά ,τα ανθρώπινα,τα φυσιολογικά ΥΠΑΡΧΕΙ. Ας την αρπάξουμε για να αλλάξει η ζωή μας ,η κοινωνία , η πατρίδα μας και ο κόσμος όλος.





Γεώργιος Φ. Παρασύρης
Πρόεδρος Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου
Γενικός Έφορος Γενικού Συμβουλίου Α.Σ.Π.Ε.
Πρόεδρος Δ.Ε.Π.Τ.Α.Η.